Преди решителната среща на 22 декември на държавите-членки на ЕС относно предложението за Директива за работа в платформи, генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Байрер заяви:

„Презумпцията за заетост и допълнителните регулаторни тежести остават основните проблеми на индустрията около Директивата за работа в цифрови платформи.

Принципът на предложената презумпция за заетост е ключов въпрос, който трябва да бъде разрешен. Най-малкото правната презумпция за заетост следва да зачита принципите на пропорционалност и субсидиарност в съответствие с общия подход на Съвета.

Също така е от основно значение, когато дадена цифрова платформа оспорва административно или съдебно решение, определящо трудовия статут на някого, държавите-членки могат да преустановят правната презумпция. В противен случай цифровата трудова платформа ще трябва да поеме задълженията на работодател, докато не бъде взето решение, дори ако са изпълнени всички критерии за квалифициране като независим работник.

Друго ключово безпокойство за индустрията е прекомерната допълнителна регулаторна тежест, пред която компаниите биха се изправили, поради комбинирания ефект от непропорционални и прекалено предписващи изисквания за информация и периодични оценки на въздействието, заедно с необходимостта от допълнителен обучен персонал, който да наблюдава системите за алгоритмично управление, и специални експерти за информация и консултации на работниците.

Временното тристранно споразумение от 13 декември беше постигнато набързо и не отговаря на тези ключови проблеми. Ето защо, ние призоваваме политиците на ЕС да се обърнат към тях, преди да сключат тристранна сделка.“