COP28, която започва на 30 ноември в Дубай, е важен момент за международните преговори за климата. По този повод генералният директор на BusinessEurope Маркус Й. Байрер заяви:

„Европейският бизнес стои твърдо зад Парижкото споразумение. Въпреки това, тъй като ЕС отчита 7% от настоящите глобални емисии на CO2 и само 4-5% до 2030 г., изключително важно е всички страни от Г-20 да се съгласят с подобни амбициозни цели за 2030 г. Те трябва също така да се ангажират с прилагането на конкретни, прозрачни и надеждни мерки за трансформация. Предприятията са незаменими партньори и доставчици на решения за успешното осъществяване на тази дълбока трансформация. Нито една индустрия или сектор, които се адаптират към амбицията за нулева мрежа, не трябва да бъдат изключени от активно участие.“

BusinessEurope публикува шест приоритета за COP28:

  1. Увеличаване на глобалната амбиция и действия към климатична неутралност
  2. Увеличаване на международното финансиране на климата
  3. Засилване на усилията за адаптиране към климата
  4. Операционализиране на механизмите на глобалния пазар на въглеродни емисии
  5. Осигуряване на ангажираност с всички индустрии и сектори
  6. Затваряне на въглеродните цикли

Вижте очакванията на BusinessEurope тук.

Международните преговори за климата се случват във времена на геополитическо напрежение и кризи. Продължаващите военни конфликти в няколко региона или увеличаването на едностранните действия от много важни участници с въздействие върху световните вериги за създаване на стойност означават, че COP28 може да бъде оспорена чрез увеличаване на скептицизма по отношение на многостранните споразумения. За да се засили международното сътрудничество в областта на климата през следващите години, ще бъде от решаващо значение да се спазват съществуващите ангажименти, да се спазват договорените процеси и да се демонстрира дипломатически такт в отношенията с партньорските държави.

COP28 в Дубай ще се занимава с първия глобален преглед (GST). Това е основният механизъм, чрез който напредъкът по Парижкото споразумение ще бъде оценяван отсега нататък на всеки пет години. Други критични въпроси включват пускането в действие на фонда за загуби и щети, договарянето на рамка за глобалната цел на Парижкото споразумение за адаптация (GGA), пазарните и непазарните механизми съгласно член 6 от Парижкото споразумение и преговорите за финансиране на борбата с изменението на климата.

Европейската бизнес общност напълно подкрепя Парижкото споразумение и застава твърдо зад амбицията на ЕС за неутралност по отношение на климата. COP28 ще бъде важна, за да се определи курсът на засилените колективни действия. Бизнесът е незаменим партньор, за да направи тази дълбока трансформация екологична, икономическа и социално успешна.