На провеждащата се на 14 и 15 юни 2023 г., в Брюксел, Пленарна сесия на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) беше прието становище за включване на Протокол за социален напредък към европейските договори. Протоколът е инструмент, който има за цел да защити основните социални права, когато тези права са в противоречие с икономическите свободи, и да предотврати всяко намаляване на тези права. ЕИСК също така насърчава испанското председателство да свика заседание на Съвета на министрите по социалните въпроси, на което да бъде постигнато съгласие по съвместно предложение и да се даде възможност за провеждането на конкретна среща на върха на ЕС за приемането му.

Изготвянето и приемането на Протокола е по предложение на квотата на синдикатите в ЕИСК. Група „Работодатели“ на ЕИСК не подкрепя предложението, с аргумента, че действащото законодателство е достатъчно, за да гарантира зачитането на основните социални права. „Вместо ЕС да предлага Протокол за социален напредък, който би нарушил баланса между икономическите свободи и социалните права и би засегнал ясно определени правомощия на ЕС и на държавите-членки, е важно да се постигне напредък към общо разбиране за това какво представлява добавената стойност на ЕС по отношение на политиките в областта на заетостта и социалните политики“, смятат представителите на работодателите в ЕИСК, като допълват, че „конкурентоспособността и по-високата производителност, основани на умения и знания, са сигурен начин за поддържане на благосъстоянието на европейските общества“.

Предложението за включване на Протокола за социален напредък в Договорите би променило естеството и функционирането на нашата социална пазарна икономика в ЕС чрез въвеждане на предимство на социалните права пред икономическите свободи. Даването на общ приоритет на социалните права пред икономическите свободи би било също толкова погрешно, колкото даването на общ приоритет на икономическите свободи“, се казва още в позицията, внесена от група „Работодатели“ на ЕИСК, в която участва и Мария Минчева – зам.-председател на БСК.

Сред дискутираните от ЕИСК по време на Пленарната му сесия въпроси в областта на социалната политика бяха още:

  • Мерки за борба със стигмата срещу ХИВ – ЕИСК подкрепя ангажимента на испанското председателство на Съвета да постави целта за премахване на стигмата и дискриминацията, свързани с ХИВ, на челно място в дневния ред на ЕС и изразява съгласие, че институциите на ЕС следва да изготвят декларация на високо равнище по този въпрос до края на 2023 г. Той също така призовава за по-амбициозни цели за тестване, лечение и вирусологично потискане, тъй като предаването на ХИВ остава основен проблем за общественото здраве, като 2,3 милиона души са засегнати в региона на СЗО в Европа.
  • Сътрудничество в областта на младежта – В становището, поискано от предстоящото Испанско председателство на Съвета на ЕС, което възнамерява да даде нов тласък на Програмата на ЕС за младежта, ЕИСК посочва основните трудности и предизвикателства, пред които са изправени младите европейци. ЕИСК препоръчва диалогът на ЕС по въпросите на младежта да бъде подобрен чрез включване на представителните органи на младите хора във вземането на решения и чрез разглеждане на новите начини за ангажиране на младите хора.
  • Равното третиране на младите хора на пазара на труда – ЕИСК призовава държавите-членки да спазват принципа на недискриминация, така че правилата относно обезщетенията за безработица и плащанията на помощи да не се различават за младите хора. Коминетът препоръчва на ЕС да прояви по-голям интерес към въпроса за неплатените стажове, като твърди, че тези, които са по-дългосрочни, трябва да бъдат платени. Освен това, стажовете следва да предлагат качествено учебно съдържание и подходящи условия на труд, но не следва да заместват намирането на работа.
  • Зелено колективно договаряне – Според ЕИСК ЕС и държавите-членки следва да разработят и подкрепят мерки, които насърчават работодателите и работниците да се адаптират към зеления преход. Една такава мярка е да се назначат служители, които да действат като представители на екологичния преход или звена за контакт по въпросите на зеления преход на работното място.

В дневния ред на Пленарната сесия на ЕИСК бяха включени и три доклада по темата „Енергетика“: Реформа на пазара на електроенергияПазар за търговия на едро с енергия в ЕС и Въздействие на енергийната криза върху европейската икономика. В тях се посочва, че Европейската комисия е трябвало да предприеме повече стъпки за адаптиране на структурата на пазара към новата реалност, която изисква едновременно управление на устойчивостта, достъпността и сигурността на доставките. ЕИСК счита, че е от решаващо значение да се подобрят условията за функциониране на енергийните пазари, като същевременно се обърне внимание на манипулирането на пазара и други явления, които изкривяват пазарите и оказват отрицателно въздействие върху предприятията, домакинствата и обществото като цяло. И още: „Европейският съюз трябва да премине отвъд спешните фискални отговори и да се съсредоточи върху структурните промени, които могат да му помогнат да се отклони от изкопаемите горива по-бързо. За да гарантира гладкото си и конкурентно икономическо развитие, ЕС се нуждае от надеждни и сигурни доставки на енергия на достъпни цени въз основа на интегриран енергиен пазар с голям дял чиста енергия, който е устойчив и може да бъде изправен пред смущения и сътресения.“