В светлината на историческото политическо споразумение, постигнато от съзаконодателите на ЕС по Закона за изкуствения интелект (AI), генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Байрер заяви:

„Потенциалната липса на правна сигурност е проблем за компаниите и може да попречи на инвестициите в AI в Европа, като навреди на нашите глобална конкурентоспособност.

Нуждаем се от правила за AI и политическо споразумение относно Закона за AI е положителна стъпка. Дяволът обаче се крие в детайлите. Притеснително е, че сделката по толкова сложен нормативен акт беше прибързана. В резултат на това, все още има много открити въпроси и пазарите ще останат объркани от резултата.

Надяваме се, че допълнителните насоки и вторичните законодателни действия ще дадат по-ясна насока. Както индустрията, така и обществото очакват възможно най-висококачествено законодателство и истинското въздействие на Закона за изкуствения интелект ще бъде измерено във времето, какъвто беше случаят със законодателството за GDPR. Потенциалната липса на правна сигурност и допълнително време за постигането й може да попречи на инвестициите в AI в Европа, което трябва да се избягва на всяка цена.“