Европейската комисия трябва да постави по-голям акцент върху дългосрочното развитие на ЕС, способен да устои по-добре на геополитическите катаклизми, да противодейства на техните отрицателни икономически и социални въздействия и да гарантира, че устойчивото развитие ръководи нейните политики, каза Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК). в резолюция относно приоритетите на ЕС за 2023 г.

Резолюцията относно приноса на ЕИСК към работната програма на Европейската комисия за 2023 г. беше приета от пленарната асамблея на Комитета на 14 юли и подчертава приоритетите, върху които европейските работодатели, работници и организации на гражданското общество биха искали да се съсредоточи ЕС през следващата година.

Като мнение за пленарния дебат относно резолюцията, председателят на ЕИСК Криста Швенг каза: Политиката на ЕС трябва да се съсредоточи там, където може да се генерира добавена стойност. С пълното участие на ЕИСК можем да донесем икономически, социални и екологични ползи едновременно, по-специално в последващите действия на CoFoE.

Пандемията от COVID-19 и войната в Украйна, с произтичащите от това недостиг на продукти, прекъсвания на веригата за доставки и глобални скокове в цените на енергията, суровините и храните, показаха значението на изграждането на по- устойчива европейска икономика . За да постигне това, ЕС трябва да оформи политики, които укрепват бизнес средата, подобряват условията на труд и живот и улесняват прехода към неутрална по отношение на климата и кръгова икономика.

Трябва да ускорим развитието на стратегическа и технологична автономия за Европа и да направим ЕС възможно най-самостоятелен. Трябва да насърчаваме силна промишлена база и устойчиви международни вериги за доставки, без да издигаме бариери пред търговията и сътрудничеството, каза Мария Минчева, докладчик на ЕИСК от групата на работодателите. „Енергийната политика на ЕС трябва да бъде реалистична и да не натоварва допълнително уязвимите потребители и работници, нито да подкопава конкурентоспособността на европейския бизнес.“

Солидарността и социалното сближаване също трябва да ръководят бъдещите политики на ЕС. ЕИСК подчерта, че цената, която трябва да се плати за отговора на войната в Украйна, трябва да бъде разпределена справедливо. Поради тази причина той предупреди да не се активират отново строгите изисквания на Пакта за стабилност и растеж твърде скоро и препоръча да се проучат схеми за осигуряване при безработица за справяне със системни проблеми, които бяха изострени от продължаващата криза.

Нашите държави-членки се нуждаят от подходящо фискално пространство и ние трябва да проучим и използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да предотвратим ненужно страдание на населението и сътресения за икономиката ни“, каза Стефано Палмиери , докладчик на Работническата група на ЕИСК. „Водени от солидарност, следващата работна програма на Комисията трябва да отговори на предстоящите предизвикателства, като гарантира устойчив растеж за бъдещето.

Мощното въздействие на кризата с енергията и разходите за живот не трябва да позволява на ЕС да изгуби от поглед устойчивото развитие като негова дългосрочна цел: постигане на климатична неутралност до 2050 г., борба с бедността и социалното изключване и укрепване на здравния сектор за справяне с нарастващото търсене на грижи и възможни бъдещи пандемии.

Работната програма трябва да осигури европейска продоволствена и енергийна сигурност на достъпни цени, намаляване на бедността и активна подкрепа за участието на хората и гражданското общество в процеса на преход, каза Кинга Джоу , докладчик на групата на организациите на гражданското общество на ЕИСК, подчертавайки необходимостта от социално справедлив преход към нисковъглеродно общество.

И накрая, в резолюцията ЕИСК настоя, че е наложително да се проследят желанията и предложенията на европейците за ЕС, изразени на Конференцията за бъдещето на Европа , и подчерта, че ЕИСК е готов и желае да бъде техен защитник. Ако се организира конгрес, комитетът трябва да получи важна роля, добави г-жа Joó.

Вижте още: Прочетете резолюцията относно приноса на ЕИСК към работната програма на Европейската комисия за 2023 г