Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) даде положителна оценка на насоките на Европейската комисия за политиките по заетостта на държавите-членки, като ги определи като подходящи, тъй като засягат най-неотложните въпроси на пазара на труда.

В становище, прието на пленарната му сесия през септември, ЕИСК подчерта, че настоящата все по-несигурна геополитическа ситуация, която има вероятност да се отрази отрицателно на икономиката на ЕС, да причини висока инфлация и рецесия и съответно да намали покупателната способност, изисква решителни действия от страна на държавите-членки. , който трябва да работи за един наистина интегриран единен пазар и да помогне на МСП да се разрастват.

Недостигът на работна ръка отново нараства, поради което смятаме, че трябва да се приложат ефективни мерки за насърчаване на социалните партньори да работят върху уменията, необходими на национално ниво, с действия, съобразени с отделните сектори и местни ситуации. Все по-важно става както за работниците, така и за бизнеса да придобият съответните умения и компетенции , каза в пленарната зала докладчикът по становището Мария Минчева, зам.-председател на БСК и член на група „Работодатели“ в ЕИСК.

Според ЕИСК ролята на социалните партньори при разработването и прилагането на заетостта, социалните и икономически реформи и политики следва да бъде засилена, включително чрез изграждане на техния капацитет.

В становището на ЕИСК се посочва, че едно от важните предизвикателства е намаляването на процента на неактивност и че целенасочената подкрепа е особено важна за дългосрочно безработните и/или неактивните лица.

Той също така поставя специален акцент върху бедността сред работещите и подчертава необходимостта от комбинирани действия чрез различни политически инструменти и мерки, договорени от социалните партньори. Тези инструменти на политиката следва да включват достойни заплати, включително адекватни минимални заплати, както и добре проектирани и временни финансови стимули, придружени от целенасочени и ефективни мерки за обучение и повишаване на квалификацията.

Специфичните за младите хора мерки за бъдеща политика също са от решаващо значение, за да се гарантира, че младите хора няма да бъдат изоставени. Държавите членки, особено онези, които са определени като ниско представящи се в социалното табло, трябва да бъдат насърчавани да улеснят работодателите да наемат хора с увреждания или да предлагат възможности за самостоятелна заетост, когато това е възможно, каза г-жа Минчева.

Тя предупреди за вероятните предизвикателства, които застаряващото население и намаляващата работна сила ще поставят пред системите за социално осигуряване и здравеопазване в държавите членки, като добави, че те трябва да бъдат внимателно взети под внимание, така че пенсионните системи да продължат да бъдат адекватни и финансово устойчиви.

През 2022 г. Европейската комисия предложи редица изменения в политиките по заетостта на държавите членки. Те отразяват скорошни инициативи и добавят нови елементи, свързани с нахлуването на Русия в Украйна. ЕИСК приветства акцента на Комисията върху средата след COVID, която има за цел да гарантира устойчив растеж.

Изменените насоки се съсредоточават върху повишаване на търсенето на работна ръка, увеличаване на предлагането на работна сила, подобряване на достъпа до заетост, улесняване на придобиването на умения и компетенции през целия живот, подобряване на функционирането на пазарите на труда, по-ефективен социален диалог, насърчаване на равни възможности за всички, насърчаване на социалните приобщаване и борба с бедността.